Asksugare eller vanlig dammsugare?

Asksugare eller vanlig dammsugare?

oktober 30, 2018 Föravskiljning 0
Asksug Virvelvind från Pellvac

Kan man använda en vanlig dammsugare för att suga aska?

Svaret hurvida du kan använda en vanlig dammsugare för att suga aska är ett bestämt NEJ! I denna artikel behandlar vi varför du inte ska göra detta samt vad du kan göra istället. Du kommer också lära dig skillnaden mellan en asksug och det vi kallar föravskiljare.

En asksugare innebär antingen en dammsugare som är anpassad för aska, eller en föravskiljare som du kopplar till din dammsugare.

Eldar du med ved, flis eller pellets kommer den oundvikliga åtgärden att rengöra eldstaden eller pelletskaminen från aska. Misstagen några gör är att plocka fram dammsugaren för att suga rent.

Använder du en vanlig dammsugare för att suga aska eller liknande grovstoft riskerar du förstöra motorn, i värsta fall kan den brinna upp eller bli strömförande.  

Har du en vanlig dammsugare hemma kan du komplettera den med en föravskiljare. 

Koppla till en föravskiljare

Det finns ett par olika asksugare på marknaden som i stort sett fungerar på samma sätt. De är enkla och billiga, finns att köpa på Jula, Clas Ohlsson eller närmsta byggvaruhandel och brukar kosta från 249:- till 500:-, eller mer om du har inbyggd dammsugare. 

Har du gjort lite efterforskning och sökt runt på olika lösningar upptäcker du snabbt att många tycker att dessa lösningar faller ganska platt till marken. Det finns flera forumtrådar där frågan ställts hur man ska suga aska utan att filter sätts igen eller att dammsugaren förstörs. 

Aska, brända kolbitar

Asksugare utan filter

Det stora problemet med filter är att de sätts igen. Hur skulle det vara om man kunde ha en asksug utan några filter alls?

Det går faktiskt alldeles utmärkt. Genom att skapa en så kallad Cykloneffekt består filtret egentligen bara av centrifugalkraft. En av lösningarna heter Pellvac Virvelvind och finns att köpa bland annat genom dessa återförsäljare eller vår egen webbshop.

Den består av en unik cyklon-topp som du kopplar dammsugaren till (ej påslös). När du startar dammsugaren uppstår det omgående en virvelvind inne i hinken. Partiklarna som hämtas upp slungas in i cyklontoppen i en hög hastighet och cirkulerar i virvelströmmen tills de tappar kraft och faller ner i botten av hinken. Den rena luften försvinner sedan ut genom orkanens öga och vidare in i dammsugaren. Använder du Virvelvind på rätt sätt får du mer än 99% avskiljningsgrad av aska.

Asksug Virvelvind från Pellvac

Virvelvind askcyklon – att tänka på

Virvelvind asksug kan ge dig en avskiljningsgrad på hela 99.7% – men om du skulle uppleva att du inte kommer upp i denna avskiljningsgrad finns det lite tips och råd att ta med sig. 

Sug på rätt sätt. 

Virvelvind fungerar bäst med jämnt luftflöde. Att stoppa ner munstycket i en hög med aska innebär att det inte kommer in luft och då sjunker givetvis lufthastigheten. Med andra ord stannar cykloneffekten av och aska kommer oundvikligen leta sig till dammsugarpåsen istället. 

Se helt enkelt till att suga på rätt sätt. Tänk 50% luft och 50% aska så får du mer än 99% aska i hinken. 

Innehåller två bilder. Båda visar varsin hög med aska mot vit bakgrund. På vänster sida finns ett sugmunstycke som kommer försiktigt in från sidan. Denna bild har en grön bock som visar på att detta är rätt sätt att suga aska. Den högra bilden visar munstycket nerpressat i högen, vilket är fel sätt då luftflödet stryps och avskiljningsgraden minskar.

Dammsugare

Kontrollera dammsugaren.

Har du någon gång dammsugit golvet hemma och märkt att den inte suger som den ska? 

När du bytt påse märker du genast att dammsugaren fungerar mycket bättre. Är påsen full stannar luftflödet av, då det är för stort motstånd. Prova därför en ny dammsugarpåse så kommer Virvelvind ge dig full avskiljningsgrad. 

 ( Obs! Du måste inte ha en helt tom påse bara för att du ska använda Virvelvind, se bara efter att den inte är full )

Använd inte en påslös dammsugare

Det börjar bli vanligare med påslösa dammsugare i hushållen. Vi rekommenderar inte att Virvelvind används med dammsugare utan påse. Anledningen är att den aska som fortsätter in i dammsugaren genast sätter sig på Hepa-filtret. En dammsugare med påse har en stor textilyta som fångar upp askan och endast de finaste partiklarna når Hepa-filtret.

Kontrollera Filter

Alla Dammsugare behöver ses över. Virvelvind är filterfri, det är inte din dammsugare. Du använder förmodligen din dammsugare till hushållet och inte enbart att suga aska. Ditt Hepa-filter kan vara tvättbart, andra måste bytas ut. Rekommendationen är två gånger om året beroende på hur ofta du använder dammsugaren. 

Virvelvind askcyklon bland höstlöv i skog

Flera användningsområden

Virvelvind kan användas till allt från slipdamm till mindre partiklar som annars har påståtts vara omöjliga material. Men den har en begränsning. Är partiklarna mindre än 5 µm (fem milliondelar av 1 meter) blir det för litet för Virvelvind att hantera. Exempelvis innebär det att Virvelvind inte klarar av att filtrera virus som klassas ligga upp till 1µm – men med framtida utveckling kanske det är en möjlighet.

Virvelvind asksug används idag i olika industrianläggningar, exempelvis rökerier. Den finns i tre olika storlekar. 

Virvelvind 20 liter för privat bruk eller för en mindre verksamhet. Används traditionellt som asksug tillsammans med en vanlig dammsugare.

Virvelvind 64 liter är ofta förknippade med olika typer av industrier, men vi får ibland förfrågningar från privatpersoner. Det är också möjligt att lasta den på en kärra för bättre mobilitet.

Virvelvind 200 liter används till stor utrtäckning inom industrin. Senaste exemplet är rökerier. Vi får ständigt nya uppslag från industrin där det efterfrågas en hög avskiljningsgrad.

Virvelvind Spånsug är vår senaste medlem i Virvelvind-familjen. Cyklontoppen är speciellt dimmentionerad för att kopplas till spånsugare och är utvecklad för industrier som hanterar sågspån.

Kontakta oss!

Vill du komma i kontakt med Pellvac? Skriv din fråga nedan så återkommer vi.

Begär offert

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med fraktpris.