Glödlampa med en planta, menat att symbolisera växthuseffekten och koldioxid

Innehållsförteckning

Glödlampa med en planta, menat att symbolisera växthuseffekten och koldioxid

Innehållsförteckning

Ny teknik gör att det går att omvandla Co2 till Biobränsle

Det ligger inte längre i en avlägsen framtid. Tekniken är utvecklad och resultat har redan framställts. En dag kanske du tankar bilen med med koldioxid istället för bensin. Men vad kommer detta att innebära för den globala uppvärmningen? Hur går det till och vad kan vi förvänta oss av denna nya energikälla

Global uppvärmning

Miljöforskarna har fastställt att temperaturen kommer fortsätta öka, men om den globala uppvärmningen stiger över 2°C kommer det innebära stor fara för allmänheten. Idag ligger den övergripande globala uppvärmningen på ungefär 0.9°. Enligt en rapport från Earth Dynamic Systems finns det en risk att en så kallad point of no return kan komma att ske redan 2035 – om inte Parisavtalet fullföljs som avtalat. Detta betyder att efter 2035 – om utsläppen inte har minskat tills dess, blir det mer eller mindre omöjligt att förhindra en global katastrof.

Avskiljning av Co2 från atmosfären

Vad som är positivt är att vi kan börja använda koldioxid som finns i luften och omvandla det till ny energi. Detta betyder att vi inte tillför ny koldioxid i luften. Med koldioxidneutral energi bromsas mängden koldioxid som släpps ut. Det betyder att man kan köra sin bil utan att tillföra mer koldioxid än vad som hämtats upp. Därav kallas det koldioxidneutralt. Samma sak sker när vi planterar ett nytt träd, bara att det sker på en industriell och större skala.

Climeworks

Climeworks Co2 avskiljning

För att undvika att den globala uppvärmningen överstiger 2°C måste mer än 10 Gigaton koldioxid dras ur atmosfären varje år. Climeworks som grundats av Christoph Gebald och Jan Wurzbacher har byggt världens första kommersiella anläggning i Hinwill i Schweiz med syfte att dra Co2 ur atmosfären och lagra det under jord. På så vis bana vägen för en negativ Co2 utveckling.

Men utvecklingen visar också på att denna teknik kan kapitaliseras till ny energi. Utvinnande av Co2 kan exempelvis säljas kommersiellt till mat och dryckesindustrin, samt syntetiskt framställning av förnybart bränsle för bilar. Fördelen med denna teknik är att vi inte längre blir beroende av fossila bränslen som ökar utsläppen av giftiga ämnen och Co2 i atmosfären. Istället återvinns samma mängd Co2 som hämtats från atmosfären, vilket leder till naturneutral Co2.

Återvinning av koldioxid på stor skala

Dessa anläggningar kan byggas i allt från mindre kommersiell skala med återvinning av upp till 50 000 ton Co2 per år, till 1 000 000 ton Co2 per år. Det skulle behövas mindre antal anläggningar för att skapa ett negativt koldioxid utsläpp än vad det finns kraftverk i hela världen.

Placeringen av dessa kraftverk har heller inte någon större betydelse. Placerar man en anläggning i centrala Beijing eller mitt ute i Sahara kommer samma mängd Co2 att fångas in och filtreras.

Betydelsen av rent biobränsle för transportsektorn

Det finns över 1 miljard bilar i världen som bidrar till Co2 utsläppen. Ska denna massiva bilpol omvandlas till elbilar innebär det en enorm kostnad.

I Sverige uppmättes 4.7 miljoner personbilar 2015. Tänker vi oss att en elbil i genomsnitt kostar 500 000 svenska kronor och alla dessa skulle bytas ut till elbilar över en natt skulle kostnaden uppgå till över 2300 miljarder om genomsnittspriset är 500 000 kronor. Till detta ska bilarna tankas med förnybar el för att inte belasta med ännu mer Co2 utsläpp. Detta innebär en massiv omställning.

Det bränsle som kan produceras genom att enbart dra Co2 ur atmosfären och kombinera det med väte resulterar i ett bränsle som innehåller mer energi än vanlig bensin, är helt ren från skadliga ämnen och tillför endast samma mängd Co2 som hämtats upp. Men framför allt, det kan användas i alla motordrivna fordon som finns idag, kanske även flygplan. Med andra ord, det ligger nära till hands att möjligheten att köra bil helt naturneutralt snart är fullt genomförbar.

Global uppvärmning, kraftverk släpper ut koldioxid

Hur påverkar detta den globala uppvärmningen?

“This isn’t going to save the world from the impacts of climate change, but it’s going to be a big step on the path to a low-carbon economy,” – David Keith Professor på Harvard och grundare av Carbon Engineering.

Växthuseffekten är här för att stanna. Många forskare menar att havsnivån kommer att stiga. Polariserna smälter och rapporter visar att Skanör&Falsterbo kan permanent ligga under havsnivån till 2100. Det räcker förmodligen inte att återvinna Co2 för att sedan släppa ut det igen.

Däremot kan tekniken bromsa utvecklingen. Men vad som behövs är egentligen ett negativt utsläpp. Växer intresset internationellt att filtrera Co2 och omvandla det till ny råvara istället för att hämta det från fossila bränslen har vi kommit en bit på vägen. Om varje land dessutom avstår från att sälja en del av upphämtad Co2 och istället förvarar det under jord innebär det att varje ton filtrerad Co2 blir ett negativt utsläpp.

Vill du veta mer om återvinning av Koldioxid?

Climeworks är det företag som gjort utvinning av koldioxid kommersiellt. Men forskning kring detta har pågått i många år, och det finns forskningsprojekt kring Co2 återvinning i hela världen. Vad gäller omvandlingen till bränsle härstammar det från ett forskningsprojekt i Canada kopplat till Harvard University. I Skandinavien finns det också framskriden forskning kring återvinning av Co2 utsläpp. Kan det vara så att Co2 kan bli vår nästkommande olja?

Läs mer om återvinning av koldioxid här.

 

Tyckte du om denna artikeln? Gilla oss på Facebook – kommentera gärna och följ oss på Instagram

Dela artikeln på sociala medier.

Vill du veta mer om Windcleaner Industricykloner eller industridammsugare?

Vill du veta mer om Spånsug cyklon från Pellvac?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.  Fyller du i din adress kan vi i förväg kontrollera fraktpris och ge dig en fullständig offert. 

Vill du veta mer om pelletssystem med vakuumsug?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig. Konsultation är gratis. Vi utverderar dina förutsättningar och ger dig råd om vilket system som passar dig bäst.