Hur man använder Virvelvind Askdammsugare från Pellvac

När du får hem din Virvelvind askdammsugare och det är dags att städa rent din pelletskamin eller eldstad hoppas vi du har nytta av denna lilla guide: Så använder du en Virvelvind asksug från Pellvac och vad du ska tänka på. 

Efter att du packat upp den

Virvelvind är redan monterad, men inte riktigt klar för användning när du får hem den. Börja med att plocka av spännringen.

Ta ut sugslangen

Alla Virvelvind kommer med en sugslang. Den ligger i hinken. Skulle där inte ligga en sugslang i hinken är det sannolikt att du råkade beställa en Förcyklon av misstag. Var uppmärksam när du beställer. Den ser nästan likadana ut, men cyklontoppen är dimensionerad för 50 mm slang och används främst som komponent i Pellvac vakuumsystem för sugtransport av pellets.

Alla Virvelvind kommer med en sugslang. Den ligger i hinken. Skulle där inte ligga en sugslang i hinken är det sannolikt att du råkade beställa en Förcyklon av misstag.

ta ut sugslangen från hinken

Var uppmärksam när du beställer. Den ser nästan likadana ut, men cyklontoppen är dimensionerad för 50 mm slang och används främst som komponent i Pellvac vakuumsystem för sugtransport av pellets.

Spännringen

Se till att cyklonen ligger jämnt på packningen längs med hinkens kant och lås sedan spännringen med handkraft. Spännringen kan vara lite trög i början. 

Sätt på spännringen på Virvelvind askdammsugare

Koppla sugslang

Koppla sugslangen till cyklonens inloppsrör. Inga ytterligare åtgärder krävs. 

Sätt på sugslangen på Virvelvind asksugare

Koppla sugmunstycke

Stoppa ner dammsugarmunstycket rakt ner i cyklonens öga. En liten gummimuff kommer hålla tätt runt munstycket. 

Cyklonens öga är 40 mm i diameter vilket är standard för dammsugarmunstycken. Men det finns avvikelser. Har du en Electrolux hushållsdammsugare kan det hända att munstycket är ovalt. 

Det finns adapter att köpa så att det passar Virvelvind.

Stoppa ner dammsugarmunstycket rakt ner i cyklonens öga. En liten gummimuff kommer hålla tätt runt munstycket. 

koppla dammsugaren till asksugen

Cyklonens öga är 40 mm i diameter vilket är standard för dammsugarmunstycken. Men det finns avvikelser. Har du en Electrolux hushållsdammsugare kan det hända att munstycket är ovalt. 

Det finns adapter att köpa så att det passar Virvelvind.

Sug rent askan

Starta dammsugaren och börja sug rent askan. Munstycket är tillverkat i aluminium. Det är flexibelt och kan vinklas upp till 90° alla riktningar. Detta hjälper dig att komma åt alla vinklar. Vi rekommenderar inte att du plattar till munstycket. 

Sug snabbt rent eldstaden från aska, men lämna kvar kolbitarna.

Virvelvind avskiljer upp till 99% pelletsaska och sot. Vi har uppmärksammat att vid vedeldning kan avskiljningsgraden sjunka något. Men det är enkelt att undvika. Vår tyska kund upplevde en mindre avskiljning än förväntat på grund av att stora kolbitar fastnade i slangen och stoppade luftflödet. 

 

Stora kolbitar kan med fördel ligga kvar till nästa eldning. Peta dem åt sidan och sug upp den aska som är fin eller innehåller mindre kolbitar. Efter det var de mer än nöjda och skickade bilder och film för oss att använda i denna artikeln. 

aska i hink
Sug aska med askdammsugare på rätt sätt

Så här ska du göra för att få optimal avskiljning. Smyg in munstycket och låt askan fångas in av insuget. Tänk 50% aska och 50% luft. 

Så använder du askdammsugare Virvelvind fel

Suger du aggressivt riskerar du tappa luftflöde. Hör du att dammsugaren jobbar för fullt gör du fel. 

Fungerar min dammsugare med Virvelvind?

Askavskiljaren Virvelvind fungerar med alla vanliga hushållsdammsugare som inte är påslösa. Har du en påslös maskin rekommenderar vi inte en Virvelvind. Anledningen är att den mängd aska som fortsätter in i dammsugaren ska i första hand fångas upp att dammsugarpåsen. I nästa steg ska det extra fina dammet gå vidare till microfilter och Hepa-filter. 

Vi vill också uppmärksamma att det finns hushållsdammsugare med ovalt sugmunstycke. Dessa passar inte Virvelvind och kräver en adapter. Du hittar adaptern här. 

Har du en dammsugare med reglerbar sugstyrka kan du experimentera med nivån. Vissa dammsugare kan ha en högre sugstyrka än vad som är normalt för en vanlig hemdammsugare.  Skulle du uppleva att du inte får rätt avskiljning och din dammsugare har ställbart reglage, prova att sänka sugstyrkan 10%. Men sänk inte för mycket, det är trots allt luftflödet i sig som skapar en effektiv avskiljning. 

Asksug Virvelvind från Pellvac med sugslang
Virvelvind asksug 20 liter

Asksug (avskiljare) för alla pelletseldare som är trött på filter som sätter igen.  Industritestad avskiljningsgrad upp till 99%. Passar vanliga hemdammsugare. Rekommenderas till alla pelletseldare. 

Virvelvind asksug 64 liter

Asksug för den med större behov, tex industri, byggarbetsplats eller garage. Används med centraldammsugare vars styrka är från 200 till 400m3 /h beroende på slanglängd.  Cyklontoppens anslutning är 50mm.

Askdammsugare för Pellets och flisbrännare

Kontakta oss!

Vill du komma i kontakt med Pellvac? Skriv din fråga nedan så återkommer vi.

Begär offert

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med fraktpris.