aska i trädgården

Innehållsförteckning

aska i trädgården

Innehållsförteckning

Aska i trädgården: Fördelar och nackdelar

Som pelletseldare har du säkert stött på frågan om vad du ska göra med all aska som blir kvar efter eldningssäsongen. Att slänga den känns fel, men att sprida ut den i trädgården, skog eller åkermarker kan vara både bra och direkt dåligt. I den här artikeln dyker vi ner i frågan om aska i trädgården och ger dig information du behöver för att använda den på ett klokt och miljövänligt sätt.

Aska – en traditionell gödningskälla

Att använda aska som gödselmedel är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Askan innehåller nämligen en rad olika mineraler som är viktiga för växternas tillväxt. Enligt en studie från Energimyndigheten (ER 2019:24) kan typisk pelletsaska innehålla följande per 100 gram:

  • Kalium (K): 4000-5000 mg per 100 gram. Stärker stjälkar och rötter, ökar motståndskraft mot sjukdomar.
  • Fosfor (P): 500-1000 mg per 100 gram. Stimulerar blomning och rotbildning.
  • Kalcium (Ca): 1000-2000 mg per 100 gram. Förbättrar jordens struktur, viktig för klorofyllbildning.
  • Magnesium (Mg): 200-500 mg per 100 gram. Viktig för fotosyntesen och energiproduktionen i växten.
  • Mangan (Mn): 50-100 mg per 100 gram. Viktig för fotosyntesen och bildandet av klorofyll.
  • Järn (Fe): 100-200 mg per 100 gram. Viktig för bildandet av klorofyll och kvävefixering.
  • Zink (Zn): 20-50 mg per 100 gram. Viktig för enzymaktivitet och tillväxt.
  • Koppar (Cu): 5-10 mg per 100 gram. Viktig för fotosyntesen och motståndskraft mot sjukdomar.

Fördelar med att använda aska i trädgården

  • Näringskälla: Askan tillför viktiga mineraler till jorden, vilket kan förbättra växtens tillväxt och motståndskraft.
  • Höjer pH-värdet: Askan är basisk och kan höja pH-värdet i jorden. Detta kan vara till nytta för växter som trivs i jord med kalkhaltigt innehåll, till exempel rhododendron och blåbär.
  • Skadedjursbekämpning: Viss forskning tyder på att aska kan ha en viss effekt mot mördarsniglar. En studie från SLU 2017 (pdf) visade att utspridd aska kan skapa en barriär som sniglarna ogillar att passera.

Nackdelar med att använda aska i trädgården:

Låt oss ta en titt på varför aska kan vara mer problematisk än du kanske tror:

  • Tungmetaller: Askan innehåller tungmetaller som bly och kadmium, som kan ansamlas i jorden på sikt och bli skadliga för miljön och hälsan.
  • Obalans i näringsämnen: Askan innehåller inte alla näringsämnen som växter behöver. Användning av aska enbart kan leda till brist på vissa näringsämnen och en obalans i jordens näringsinnehåll.
  • Salter: Askan innehåller salter, främst kaliumsulfat och kaliumklorid. Dessa salter kan vara skadliga för växter i höga halter. Risken för skador ökar vid torra förhållanden. Saltet i askan bryts inte ner i jorden, men kan lakas ut med regnvatten.

Enligt en studie från Naturvårdsverket (2019) kan aska från pelletspannor innehålla följande halter av tungmetaller per 100 gram:

Det finns inte mycket att göra för att minska på mängden tungmetaller i askan annat än att ofta underhålla pelletspannan invändigt. Även om det också finns varierande kvalité på pellets finns det inget som talar för att det nödvändigtvis innehåller mindre tungmetaller. Tungmetallerna kommer miljön trädet växte i samt maskiner som varit involverade i processen att tillverka pellets. 

    • Bly: 0,5-10 mg
    • Kadmium: 0,2-2 mg
    • Kvicksilver: 0,005-0,05 mg
    • Arsenik: 0,5-5 mg

Kan du använda aska i komposten?

Att använda aska i komposten kan vara bra! Men hur mycket aska ska du använda, och är all typ av aska bra att använda? Kompostering är en process där mikroorganismer bryter ner biologiskt avfall. Denna process mår bra av ett stabilt pH-värde. Aska fungerar som kalk och höjer pH-värdet i jorden.

Ett för lågt pH-värde (under 6,5): kan hämma tillväxten av de mikroorganismer som är viktiga för nedbrytningsprocessen, vilket leder till en långsammare kompostering.

Ett optimalt pH-värde (6,5 till 8): skapar en gynnsam miljö för de mikroorganismer som bryter ner organiskt material, vilket leder till en snabb och effektiv kompostering.

Ett för högt pH-värde (över 8): kan också hämma tillväxten av vissa mikroorganismer och leda till en långsammare kompostering.

Att använda aska i komposten i små mängder är till fördel för att skapa en optimal pH-balans, men se upp med att använda för mycket eftersom pH-värdet kan bli för högt. Det är också viktigt att notera att inte all aska är lämplig för kompostering. Undvik aska från bränt material som laminerat eller behandlat trä, då dessa innehåller ämnen som inte är avsedda för naturen att bryta ner. Detsamma gäller för aska från tidningar, reklamblad, kartonger och annat behandlat papper. Denna aska ska slängas på en återvinningsstation.

Pelletsaska, som kommer direkt från naturvirke, är förhållandevis rent och säkert att använda i kompost, gräsmattor och blomsterrabatter. Den innehåller kalium, fosfor och kalcium, som är näringsämnen som växter behöver.

Ytterligare tips:

  • Innan du tillsätter aska till komposten, se till att askan är helt kall.
  • Tillsätt endast små mängder aska åt gången. En bra riktlinje är att inte tillsätta mer aska än du kan täcka med din handflata. Blanda sedan askan ordentligt med kompostmaterialet.
  • Du kan mäta pH-värdet i din kompost med hjälp av ett testkit. Om pH-värdet är för högt efter att du har tillsatt aska, kan du tillsätta kaffesump eller ruttnande löv för att sänka det.

Att tänka på om du vill gödsla med aska

Aska kan vara en värdefull källa till näringsämnen för dina växter, men det är viktigt att använda den på rätt sätt. Att använda för mycket aska kan vara skadligt, så det är viktigt att testa din jord och använda askan sparsamt.

Testa din jord först: Innan du använder aska, testa din jords pH-värde och näringsinnehåll. Aska är basisk och kan höja pH-värdet i jorden, vilket kan vara skadligt för vissa växter. Du kan köpa jordtestkit i trädgårdsbutiker.

Använd sparsamt: En bra riktlinje är max 1-2 dl aska per kvadratmeter och år. Att använda för mycket aska kan leda till en obalans i näringsämnen i jorden och skada växterna.

Komplettera med andra gödselmedel: Aska innehåller inte alla näringsämnen som växter behöver. Använd aska i kombination med andra gödselmedel för att ge växterna en balanserad näring.

Undvik att använda aska i jord med högt pH-värde: Om din jord redan har ett högt pH-värde, bör du inte använda aska. Askan kan höja pH-värdet ännu mer, vilket kan vara skadligt för växterna.

Genom att följa dessa tips kan du använda aska på ett säkert och effektivt sätt som gynnar dina växter.

Kom ihåg:

  • Aska ska inte användas som den enda källan för gödsel.
  • Blanda ut askan i jorden, 1-2dl per kvadratmeter.
  • Vattna jorden efter att du har spridit ut askan.
  • Använd aska på hösten eller våren när jorden inte är frusen.
 

Genom att använda aska med eftertanke kan du bidra till en mer hållbar trädgård.

 

Varför skriver Pellvac en artikel om att gödsla med aska?

Vi vet att vår asksug Virvelvind används av många pelletseldare i Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. Av naturliga skäl bor våra kunder i hus med trädgård. Att suga upp askan med Virvelvind och sprida ut askan på gräsmattan och rabatten kan verka vara ett bra och smidigt sätt att bli av med den, men med denna artikeln vill vi belysa att askan kan innehålla tungmetaller som i stor mängd kan vara skadlig för växter, djur och människor. Använd aska med måtta och deponera resten som restavfall försluten i påse eller förpackning.

Virvelvind Pellvac

Pst… och har du ingen Virvelvind att suga aska eller grovdamm med? Här är en påminnelse om att vi på Pellvac är innovatör och ensam tillverkare av Virvelvind och den kan köpas direkt på vår hemsida.  

Dela artikeln på sociala medier.

Vill du veta mer om Windcleaner Industricykloner eller industridammsugare?

Vill du veta mer om Spånsug cyklon från Pellvac?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.  Fyller du i din adress kan vi i förväg kontrollera fraktpris och ge dig en fullständig offert. 

Vill du veta mer om pelletssystem med vakuumsug?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig. Konsultation är gratis. Vi utverderar dina förutsättningar och ger dig råd om vilket system som passar dig bäst.