Vakuumsug från pelletsförråd till brännare

Så fungerar vakuumsug av pellets från förråd till brännare

Med Pellvac vakuumsystem kan du enkelt transportera pellets från förråd till brännare. För att förklara så enkelt som möjligt gjorde vi denna animation. Det har aldrig varit enklare att elda med pellets!

Pelletstransport med vakuum

Eldar du med pellets idag och vill förenkla processen så har Pellvac utvecklat en lösning som passar dina behov för pelletstransport från förråd till brännare. Vårt system är kopplat till en centraldammsugare som automatiskt aktiveras vid behov och suger pellets inomhus eller utomhus och matar det till brännaren. 

Denna sidan är huvudsida för våra system. Men vi har gjort en ny sida som vi hoppas ska beskriva systemen bättre. Ta en titt på pelletstransport med vakuumsug – ny sida. 

Pelletstransport System 1

Pellvacs system 1 matar pellets från ett förråd på tomten till ett veckoförråd i pannrummet med ett automatiserat vakuumsystem. Styrelektroniken känner själv av när det är dags att fylla på veckoförrådet. Du bestämmer själv vilken storlek du vill ha på utomhusförrådet som du bygger själv. Till förrådets mekanik erbjuder Pellvac en unik matarskruv som bara är 24 cm lång för att att pellets inte fastnar. Skulle detta mot förmodan ändå hända kan du enkelt öppna upp och frigöra pellets från skruven. Detta system rekomenderar vi till dig som har plats för ett veckoförråd av pellets i pannrummet. Det säkrar upp driften och kräver mindre underhåll.

Beskrivning av transportsystem 1 för pellets

Det här systemet är till för dig som redan har ett veckoförråd men som har tröttnat på att fylla på det själv med tunga säckar.

Sugtransport är då ett skonsamt alternativ som garanterar pelletsens kvalitet och som inte smular. Med hjälp av Pellvacs sugsystem har du nu möjlighet att lagra stora mängder pellets i ett förråd, tex i ett uthus, en Friggebod eller i ett separat rum inomhus – varsomhelst där det är lätt att komma till att fylla på.

Från storförrådet matas pelletsen ut i sugslangen med Pellvacs 24 cm korta störningsfria matarsskruv (H) och sugs sen med hjälp av en centraldammsugare (E) in till pannrummet för att där hamna i en 20 liters vakuumtät sughink (A). 

Sugslangen mellan storförrådet och pannrumet kan läggas i ett plaströr under jord, hängas i takskägget eller monteras längs med husväggen. En nivågivare (D) känner av när nivån i veckoförrådet blir låg. Då startar dammsugaren (E) automatiskt och fyller på sughinken (A) tills dennes nivågivare (D) anger att den är full. Då stannar dammsugaren och pelletsen töms i veckoförrådet. Processen upprepas tills en nivågivare (D) anger att veckoförrådet är fullt.

Härifrån tar en matarskruv över pelletsen till brännaren. Centraldammsugaren (E) är dessutom kopplad till systemet via dammavskiljaren Virvelvind (I) som skiljer av 99% av pelletsdammet så att du inte behöver byta dammsugarpåse så ofta. Luftflödesmätaren Pellsafe (J) läser av tryck och flöde och styr på på sätt doseringen så att det inte blir några stopp i sugslangen. En smulglipa elimineras automatiskt och Pellsafe indikerar även om dammsugarpåsen börjar bli tät.

Om du inte har hunnit skaffa dig något storförråd ännu kan du nöja dig med att suga pelletsen själv från en storsäck tills veckoförrådet är fyllt.

Pellvac tillhandahåller komponenterna A, E, I, F, G, H, J, 3xD. Installation och byggandet av storförråd och veckoförråd sköter du själv eller tar kontakt med din lokala snickare eller installatör.

System 1 kostar inklusive moms  36 328 SEK (ex frakt).

Kontakta oss för mer information eller beställning.

Kontakta oss

Pelletstransport System 2 (f.d system 3)

Detta systemet är till för dig som av utrymmeskäl inte kan ha ett veckoförråd i pannrummet. Systemet är direktmatande och transporterar pellets hela vägen till förrådet till din pelletsbrännare.

Beskrivning av transportsystem 2 (f.d system 3) för pellets

Pelletsen matas här direkt in i brännaren från matarmagasinet (C). Den vakuumtäta sughinken med matarmagasin (C) kan hängas upp i en tak- eller väggkonsol. Tillsammans mäter arrangemanget bara 1000 mm på höjden.Från storförrådet matas pelletsen ut i sugslangen med Pellvacs 24 cm korta störningsfria matarskruv (H) och sugs sen med hjälp av en centraldammsugare (E) in till pannrummet för att där hamna i sughink/matarmagasinet (C).

När dammsugaren stannar töms pelletsen i matarmagasinet. Den brännarstyrda matarskruven matar sedan in pelletsen i en kort slang som går direkt in i brännaren. Med hjälp av Pellvacs sugsystem har du nu möjlighet att lagra stora mängder pellets i ett förråd, tex i ett uthus, en Friggebod eller i ett separat rum inomhus – varsomhelst där det är lätt att komma till att fylla på.

Sugslangen mellan storförrådet och pannrumet kan läggas i ett plaströr under jord, hängas i takskägget eller monteras längs med husväggen. Centraldammsugaren (E) är förutom sughinken (A) även kopplad till dammavskiljaren Virvelvind (I) som skiljer av 99% av pelletsdammet så att du inte behöver byta dammsugarpåse så ofta.

System 2 passar även toppmatade brännare utan eget internförråd.

System 2 kostar inklusive moms 42 590 SEK (ex frakt)

Kontakta oss för mer information eller beställning.

Kontakta oss

Att elda med pellets

A

Sughink

Artikel-Nr. 110-101

Sughink 20 liter med motviktslucka för tömning i veckoförråd. Vridbara slanganslutningar. Hängs i takfäste.

Webbshop

C

Sughink och matarmagasin med slussmatarfunktion

Artikel-Nr. 110-104

Sughink 10 liter med motviktslucka, tömmer i matarmagasin 12 liter med brännarstyrd matarskruv. Passar alla brännare.

Tak- eller vägghängd på konsol. Total bygghöjd ca 1000 mm.

Webbshop

D

Nivågivare

Artikel-Nr. 110-105

Kapacitiva nivågivare som via elektroniken styr den automatiska pelletshanteringen.

Webbshop

E

Centraldammsugare

Artikel-Nr. 410-048

Centraldammsugare ca 1500 W. Jämförbar med i handeln förekommande märkesvaror.

Webbshop

F

Styrelektonik

Väggmonterad box med styrelektronik.

Begär offert

G

Transportslang

Artikel-Nr. 410-040

Transportslang, Ø 50 mm. Antistatisk.  Minsta böjningsradie: 0,5 meter. Undvik onödiga böjar. Under jord bör slangen dras i plaströr.

Webbshop

H

Matarskruv till storförråd

Artikel-Nr. 110-106

Mixar 2.5 kg pellets per minut i blandnings-kammare för störningsfri transport upp till 20 meter.

Motor och skruv på ‘plug-in’-fäste och skjutlucka för avstängning mot primärförråd.

Webbshop

I

Förcyklon

Artikel-Nr. 110-110

Kopplas mellan centraldammsugare och sughink för högeffektiv avskiljning (99%) av damm och smul från pelletsen.

Webbshop

J

Pellsafe

Artikel-Nr. 110-107

Kontrollerar tryck och flöde vid sugmatning av pellets.

  • Inga stopp i sugslangen.
  • Varnar när dammsugarpåsen börjar bli tät.
  • Maximerar driftsäkerheten vid sugmatning av pellets.
  • Passar till 50 mm rör.
Webbshop

Kontakta oss!

Vill du komma i kontakt med Pellvac? Skriv din fråga nedan så återkommer vi.

Begär offert

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi med fraktpris.